Oslaďte si život bez výčitiek - Ugo

Oslaďte si život bez výčitiek

Milujete sladké, ale zároveň sa chcete vyhnúť bielemu rafinovanému cukru? Máme pre vás pár tipov, čím ho nahradiť! 

 

Čerstvé a sušené ovocie
Sladidiel je na výber naozaj veľa, pri chuti na sladké sa ale vždy snažte siahnuť skôr po prirodzených zdrojoch sladkej chuti, ako je ovocie a niektoré druhy zeleniny (bataty, dyňa, mrkva). Sacharidy v nich fungujú pre naše telo ako perfektný energetický nakopávač. Nechýbajú v nich ani ďalšie dôležité látky ako vitamíny, minerály a vláknina, ktorá pomáha navodiť pocit sýtosti na dlhší čas. Jasné, ovocie je bohaté na fruktózu, teda jednoduchý ovocný cukor, takže môžete teoreticky pribrať aj po ňom, ale to by ste napríklad tých mandarínok museli zjesť denne poriadnu dávku…

V ponuke UGO nájdete ovocie takmer všade, je totiž základom skoro všetkých štiav a smoothies a tiež UGO zmrzky. Ovocie môžete ochutnať dokonca aj v niektorých šalátoch - zo stáleho menu je to ten so zaúdeným kuraťom a jablkami, v sezóne Mocná sila citrusov sú to obidva šaláty (Morčacie v kari omáčke s mandarínkou a hrozienkami a Údený pstruh s avokádom a pomarančom). Na desiatu si môžete dať napríklad chia puding s ovocím, sušené datle dodávajú sladkú chuť RAW barom

 

Sirupy
Ďalším sladidlom prírodného pôvodu sú sirupy. Určite poznáte napríklad obľúbený javorový sirup, ktorý je bohatý na minerálne látky a vitamíny skupiny B, alebo datľový, ktorý sa vyrába z prezretých datlí a vody. V UGO nájdete v menu v sekcii “extras” agávový sirup, ktorý si môžete pridať do ktorejkoľvek šťavy alebo smoothie. Tento sirup pochádza z kaktusu agáve a je dokonca sladší ako med. Má jemnú chuť a hodí sa do teplých aj studených nápojov (ľahko sa rozpúšťa), do pečených sladkých jedál alebo do dressingu šalátov. Jeho výhodou je nízky glykemický index, čo znamená, že sa vám fruktóza vstrebáva do krvi pomalšie a pokles energie a hlad nepocítite tak rýchlo, ako pri konzumácii bieleho cukru. Stále je to ale cukor, tak to so sirupmi neprežeňte!

 

Med

Med je azda najznámejším prírodným sladidlom. Okrem príjemnej chute tiež pôsobí protizápalovo a ešte telu dodáva minerálne látky a vitamíny. Ale pozor. Aj to je jednoduchý cukor a napríklad diabetici by sa mu mali vyhýbať úplne. Vy ostatní, aj med odporúčame maškrtiť s mierou ;)

V UGO Salateriích nájdete med v šaláte s pečeným kozím syrom a marinovanou repou, kde je syr jemne karamelizovaný práve medom a tiež si ho môžete pridať do ktoréhokoľvek drinku ako “extras”.

 

Cukry
Kokosový cukor
patrí medzi sypké cukry, je vhodnou náhradou bieleho rafinovaného cukru, a to nielen svojou konzistenciou, ale predovšetkým výhodami. Má nízky glykemický index a obsahuje vitamíny zo skupiny B a veľa minerálnych látok ako horčík, draslík, zinok a železo.

Trstinový cukor sa získava z cukrovej trstiny a rovnako ako ostatné prírodné alternatívy obsahuje rad prospešných látok. Melasa, ktorú trstinový cukor obsahuje, je zdrojom vitamínov a tiež napríklad vápnika, železa, sodíka, mangánu a mnohých ďalších. Aj trstinový cukor by sme ale mali používať s mierou, aj po ňom sa priberá na váhe.

Stévia

Sušené listy tropickej rastliny stévie sú v poslednom čase obľúbeným sladidlom, pretože neobsahujú takmer žiadne kalórie, a pritom majú väčšiu sladivosť ako biely cukor. Niektorým ľuďom ale nie je príjemná ľahká pachuť sladkého drievka, ktorá sa objavuje pri vyššej koncentrácii. Naisto je ale stévia vhodná aj pre diabetikov, je prírodná a nemusíte sa báť, že po nej priberiete.

Na záver musíme dodať, že podobne ako na slanú chuť si naše chuťové poháriky na tú sladkú ľahko navyknú. Pokiaľ teda začnete cukor postupne uberať, za nejaký čas už nebudete toľko sladkej chuti vyžadovať.