Ako správne skladovať ovocie a zeleninu, aby vydržali do smoothie dlho čerstvé? - Ugo

Ako správne skladovať ovocie a zeleninu, aby vydržali do smoothie dlho čerstvé?

Vedeli ste, že niektoré druhy ovocia a zeleniny sa veľmi nemusia? Že jablká sú “kaziči” ostatných druhov? A že avokádo do chladničky nepatrí? Ako doma uskladniť čerstvé suroviny (nielen) na smoothie, aby dlho vydržali, keď to máte do UGO ďaleko? Dali sme dokopy pár šikovných tipov, vďaka ktorým budete môcť mať doma zásoby dlhšie čerstvé!

 

 

A post shared by pan Cuketka (@cuketka) on


Triky pre ovocie aj zeleninu

  • Ovocie skladujte inde ako zeleninu, vzájomne si moc nesedia.
  • Plody umývajte až tesne pred spracovaním, vydržia tak dlhšie čerstvé.
  • Misy a košíky, v ktorých zeleninu a ovocie skladujete, je potrebné pravidelne čistiť, rovnako ako chladničku. Ideálne každý mesiac. Uvidíte, že sa vám budú menej kaziť.
  • Najjednoduchšie je skladovať suroviny tak, ako to mali v obchode. Vytiahli ste brokolicu z chladiaceho boxu? Skladujte ju radšej v chladničke aj doma.
  • Prikryté utierkou (v tme) vydrží dlhšie.

 

 

A post shared by GreenBlender (@green_blender) on

Ako skladovať ovocie

  • Jablká skladujte oddelene od ostatného ovocia. Zrýchľujú totiž dozrievanie ostatných plodov.
  • Alebo túto superschopnosť využite a uchovávajte jablká pri tom ovocí (a zelenine), ktoré potrebuje dozrieť.
  • Citrusy a banány nedávajte do chladničky. Alebo len výnimočne, pokiaľ sú prezreté a potrebujete, aby ešte pár dní vydržali. V chladničke totiž prichádzajú o svoju chuť aj arómu.
  • Avokádo (áno, je to ovocie) nedávajte do chladničky. Stratí tam svoju chuť. Nechajte ho v kľude dozrieť pri izbovej teplote.
  • Pomaranče, mandarínky, citróny a ďalšie exotické plody nechávajte dôjsť pri izbovej teplote.
  • Jahody a lesné plody vydržia maximálne deň, radšej si z nich smoothie namiešajte hneď, nech ich potom nemusíte polovicu vyhodiť.
  • Hrozno vydrží deň alebo dva, tiež ho spracovávajte prednostne.

 

Ako skladovať zeleninu

  • Pri izbovej teplote skladujte paradajky. Aj keď zrejú rýchlo, v chladničke by prišli o svoju chuť.
  • Väčší chlad vyhovuje mrkve, brokolici, paprikám, šalátom, repe, špenátu a bylinkám
  • Paradajky a brokolicu každý deň kontrolujte, majú tendenciu rýchlejšie plesnivieť.

Tak na zdravie a dlho čerstvej zelenine, sviežemu ovociu a lahodným smoothies zdar :)